climate whirl open call 2019 photo_ulla taipale_web.jpg

Uutisia

 

Ilmastopyörre-uutisia voit lukea englanniksi täällä: http://climatewhirl.fi/en/news

Huom! Työpajaa on siirretty eteenpäin! Työpaja järjestetään viikonloppuna 22-24.9, 2023!

“Ulos tiheikköihin, soille ja hakkuuaukeille” -työpaja 22-24.9.2023

Viikonloppuna 1-3. syyskuuta Hyytiälän metsäasemalla  “Ulos tiheikköihin, soille ja hakkuuaukeille” -työpaja, jossa  tutustutaan luentojen, toiminnallisten harjoitusten ja taiteellisten kokeilujen avulla erilaisiin käsityksiin ihmisen ja luonnon suhteista. Kartan ja kompassin kanssa metsämaastoissa eteneminen haastaa astumaan pois valmiilta poluilta ja astumaan paikkoihin, jotka muutoin tulisi usein kierrettyä tai jätettyä huomiotta. 

Poikkitaiteellinen ja -tieteellinen työpaja kutsuu pohtimaan, miten suhde tuttuihinkin metsämaastoihin muuttuu, kun huomiota suunnataan erityisesti kehollisiin, moniaistisiin tietämisen tapoihin. Työpajan ohjaaja Henrika Ylirisku (TaT) on taidekasvattaja ja taiteilija- tutkija, jolla on myös maantieteilijän tausta. Henrika on erikoistunut ympäristötaidekasvatukseen ja erityisesti ihmisen ja luonnon suhteiden tarkastelemiseen taiteiden keinoin. 

 

Työpajaan osallistuminen ei edellytä ennakkotietoja suunnistuksesta tai taiteellisesta työskentelystä. Työpaja on maksuton ja osallistujat voivat yöpyä metsäasemalla omakustannehintaan, 1- 2 hengen huoneissa á 37-55 €. Ilmoittautuminen 17.9.2023 mennessä työpajaan ja majoitukseen: ulla.taipale@helsinki.fi

 

Työpajaopetus on maksutonta sekä
-aamiaiset ja keittolounaat (omat eväät illaksi)
-kuljetukset Oriveden rautatieasema-Hyytiälän metsäasema-Oriveden rautatieasema pe klo 18.30 junalta ja takaisin sunnuntaina 17.25 junalle
-Huom! Opiskelijoille maksetaan toinen yöpyminen 2 hh huoneessa
-saunominen la-iltana


Työpajan osallistujat voivat yöpyä Hyytiälän metsäasemalla omakustanteisesti, hinta 38€/yö 2hh huonen ja 55€ / yö 1 hh huone.
Asemalla voi myös tutustua Periferia-Metsätaiteellinen asema -näyttelyyn
http://climatewhirl.fi/periferia

Tietoa metsäasemalla vieraileville: https://www.helsinki.fi/fi/tutkimusasemat/hyytialan-metsaasema/tietoa-vierailijoille

 

Suunnistustyöpaja on osa Ilmastopyörre-taideohjelmaa. Ohjelman puitteissa Hyytiälän metsäasemalla toteutetaan taide- ja tiedeaiheisia tapahtumia, jotka luovat kokemuksien kautta ymmärrystä siitä, missä ja miten ilmastoon ja metsiin liittyvää tutkimusta tehdään. Työpaja toteutetaan Taiken erityisavustuksella  “Harvaan asutun maaseudun kulttuuritoiminnalle”. 

***

Pysyvä näyttely metsään, soille ja järvelle


 
Alfred Kordelinin Säätiön tuki Suurelle Kulttuurihankkeelle mahdollistaa seuraavan kahden vuoden aikana monitaiteisen ja -tieteisen, pysyvän näyttelyn toteuttamisen metsiin, soille ja järvelle, Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalle Juupajoelle.
 
Ulla Taipaleen kuratoiman näyttelyn teokset tulevat sijoittumaan metsäaseman ympäristöön, historiallisiin hirsirakennuksiin ja vuonna 2022 valmistuvaan päärakennukseen.
 
Tuleva näyttely koostuu jo olemassa olevista teoksista, kuten IC-98n  ja työryhmän Kuivajärven metsään kaiverretusta IÄI-runoteoksesta, saksalaisen Agnes Meyer-Brandiksen Tealemetree Station -veistoksesta, sekä Terike Haapojan Inhale-Exhale -teoksen pysyvästä julkisesta versiosta. Tämän lisäksi Hyytiälään valmistuu aivan uusia teoksia muun muassa Band of Weeds -työryhmältä, tekstiilitaiteilija Kustaa Saksilta ja arkkitehti Juhani Pallasmaalta.
 
Työryhmässä ovat professori INARin professorit Timo Vesala (meteorologia), Jaana Bäck (metsien ja ilmakehän vuorovaikutus), tutkimuskoordinaattorit Anna Lintunen ja Pauliina Schiestl-Aalto (Hyytiälän SMEAR-asemat), kuraattori Ulla Taipale, sekä projektipäällikkö Eija Juurola (Ilmatieteen laitos).
 
Vielä nimeättömän näyttelyn avajaiset on suunniteltu kesäksi 2023!
 
https://kordelin.fi/saation-suurapurahat-myonnetty-19-3-2021

***

Suomalaisen IC-98 taiteilijaryhmän ja runoilijoiden Mikael Brygger, Henriikka Tavi ja Olli-Pekka Tennilän teos IÄI (2017-2020-) julkaistiin osana SMEAR II -aseman 25-vuotisjuhlallisuuksia Hyytiälän metsäaseman Kuivajärven metsässä 20. elokuuta, 2020. Lue lisää teoksestä täällä

****

Avoin haku taide & tiede -residenssiin sulkeutui 18.11.2019. Saimme 168 hakemusta ympäri maailmaa. Kiitos kaikille hakemuksen lähettäneille!

Uudeksi residenssitaiteilijaksi on valittu irlantilainen kuvataiteilija Siobhan McDonald. Lue lisää täältä: www. climatewhirl.fi/en/news

 

Avoin haku taide & tiede -residenssiin Hyytiälän tutkimusasemalle 2020

Oletko taiteilija tai osa taiteilijaryhmää? Kiinnostaako sinua monitieteellinen tutkimus, joka liittyy metsiin ja ilmakehään? Helsingin yliopiston Ilmastopyörre-ohjelma tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden työskennellä tieteellisellä tutkimusasemalla ja siellä toimivilla mittausasemilla, dialogissa tutkijoiden kanssa ja aseman tutkimusinfraa ja -dataa hyödyntäen.

Hyytiälän SMEAR II–tutkimusmetsä ääntelee sähköisesti ja pneumaattisesti. Moniväriset johdot ja putket risteilevät suomalaisen talousmetsän mättäiden ja aluskasvillisuuden seassa. Pleksilasiset mittauskammiot huokailevat avautuessaan ja sulkeutuessaan puiden oksissa ja metsänpohjassa. Myös Siikanevan valtavalla suoalueella ja Kuivajärvellä mitataan ympärivuotisesti. Aseman alueella on vanha, lumoava luonnonmetsä ja avohakkuualue. Hyytiälä on tunnettu tukikohta kansainvälisille tutkijoille, joita saapuu asemalle tekemään mittauksia ja tapaamaan kollegoita. Asema sijaitsee Hyytiälässä.
 
On laskettu, että ilmakehätieteiden huippuyksikön mittausasemilla mitataan ainakin 1200 eri asiaa ilmakehästä, pohjoisesta havumetsästä, soista ja järvestä. Asemalla tehtävä tutkimus, tieteelliset kokeet ja mittauskampanjat auttavat vastaamaan monimutkaisiin luonnontieteellisiin tutkimuskysymyksiin.
 
Ilmastopyörre on Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen (INAR) sateenvarjon alla toimiva taideohjelma, jonka toiminta alkoi 2012. Ohjelmassa toteutetaan taiteilijaresidenssejä ja tilausteoksia sekä osallistavia taide & tiede-työpajoja.
 
Työskentely Hyytilälässä
 
Haemme Ilmastopyörre-ohjelmaan residenssitaiteilijaa toteuttamaan omaa tutkimustaan asemalla. Taiteilija tai taiteilijaryhmä voi työskennellä asemalla 4-6 viikkoa vuoden 2020 aikana, riippuen projektin tarpeista. Pyrimme joustavuuteen residenssin keston ja formaatin suhteen, tärkein asia valintaa tehdessä on ehdotuksen kiinnostavuus ja ajankohtaisuus. Arvostamme tutkimuksellisuutta ja pitkäjännitteisyyttä. Toivomme taiteilijan jättävän asemalle jotain pysyvää residenssin jälkeen. Se voi olla teos aseman lähimaastossa, kokemus, joka jaetaan yleisön kanssa ja mahdollisesti taltioidaan, tai osallistava työpaja residenssijakson jälkeen.
 
Valitulle taiteilijalle pyritään löytämään projektia tukeva tieteellinen kumppani tai neuvonantajia ja häntä autetaan integroitumaan aseman arkeen. Tutkimusasemalla on vakituisesti noin 20 henkilöä töissä ja siellä vierailee jatkuvasti tutkijoita. Kesäaikaan yliopistokurssit ja tieteelliset työpajat tai mittauskampanjat täyttävät aseman äärimmilleen. Asemallapidetään mm. ilmastotutkimukseen, metsäekologiaan ja metsänhoitoon liittyviä kursseja.  Asemalla on laboratoriotilat ja sauna lämmitetään usein.
 
Taiteilija asuu asemalla joko hirsirakennuksessa tai kurssikeskuksessa, jossa on jaettu keittiö ja saniteettitilat. Aseman alueella on historiallisia 1900-luvun alussa rakennettuja hirsitaloja, joissa voi asua touko-syyskuussa. Talviasumiseen ovat käytössä uudemman kurssikeskuksen soluasunnot.
Residenssitaiteilijan tai -taiteilijat valitsee tieteen ja taiteen edustajista valittu asiantuntijaraati.
 

Majoitus ja palkkio

  • Ilmastopyörre-residenssiin valitulle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle maksetaan palkkiona 3000 euroa.
  • Uuden teoksen tuotantokuluihin Ilmastopyörre osallistuu enintään 3000 eurolla.
  • Kohtuulliset matkakustannukset asemalle korvataan Suomesta ja Euroopasta, enintään 500 euroa. Rohkaisemme hakijoita liikkumaan maa- ja vesiteitse Hyytiälään!

Residenssitaiteilija tai taitelijaryhmä voi asua asemalla korkeintaan 6 viikkoa vuoden 2020 aikana. Jos kyseessä on ryhmä, oleskelu pitää sopia aseman majoituskapasiteetin mukaan. Residenssi kattaa majoituskulut.
 
Hakuohjeet


Ehdotukseen pitää sisällyttää:

  • Kuvaus projektin aiheesta ja tavoitteista (max 1 A4)
  • Taiteilijan tai taiteilijaryhmän CV tai Portofolio (Max 3xA4 + nettilinkit)
  • Alustava suunnitelma aikataulusta
  • Alustava budjetti

 
Liitteiden maksimikoko á 3MB, formaatti PDF
 
Lähetä ehdotuksesi suomeksi tai englanniksi 18.11.2019 mennessä osoitteeseen:
cwair2019@helsinki.fi

Vastaanotamme hakemuksia keskiyöhön saakka Suomen aikaa.
 
Lisätietoja residenssihausta voit pyytää kuraattori Ulla Taipaleelta
puh: +358 504762483
email: ulla.taipale@helsinki.fi
 
Lataa tulostettava hakuteksti PDF > 


Lisätietoa taiteellisesta toiminnasta Hyytiälän metsäasemalla
 
Monet taiteilijat ovat vierailleet asemalla viime vuosien aikana, mm. kuvataiteilija Terike Haapoja kiinnostui aseman tutkimuksesta vuonna 2008 ja hänen teossarjansa liittyen hiilen kiertoon esitettiin vuonna 2013 Venetsian biennaalissa. Saksalainen mediataiteilija Agnes Meyer-Brandis työskenteli Hyytiälässä Ilmastopyörre-residenssissä vuosina 2013-14. Hänen teoksensa Teacup Tools sai kunniamaininnan ARS Electronican Hydrid Arts -sarjassa vuonna 2015 ja se on kiertänyt näyttelyissä ympäri maailmaa.  Suomalainen taiteilijaryhmä IC-98 toteuttaa parhaillaan teosta, joka sijoittuu Hyytiälän vanhaan metsään. Uusi teos julkaistaan myöhemmin tänä syksynä. Asemalla ovat työskennelleet myös suomalainen kuvataiteilija Josefiina Nelimarkka ja Saine Ensemble -tanssiryhmä.
Asemalla on pidetty useita kansainvälisiä työpajoja, joiden vetäjinä on toiminut taiteilijoita ja tieteilijöitä.
 
Hyytiälän metsäasema sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Tampereelta kohti Mänttää, löydät tarkan sijainnin täältä. Lähin kaupunki, Orivesi, sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Asemalla on autoja, joita voi käyttää korvausta vastaan lähialueella liikkumiseen.
 
Hyödyllisiä linkkejä:
Ilmastopyörre: www.ilmastopyorre.fi
Hyytiälän metsäasema: https://www.helsinki.fi/fi/tutkimusasemat/hyytialan-metsaasema

INAR: https://www.helsinki.fi/fi/inar-institute-for-atmospheric-and-earth-system-research

Hyytiälä Forestry Station intro: https://vimeo.com/232310734

Artikkeleja suomeksi:
 
Helsingin Sanomat, Hyytiälässä on mitattu Tšernobyliä, havaittu ensimmäisenä Islannin tuhkapilvi ja nyt kurkotetaan Kiinaan, 23.3.2019

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006042682.html

Helsingin Sanomat, Vihreän hiilinielun maa,
https://dynamic.hs.fi/2019/hiilinielu/?_ga=2.266257039.1002841150.1566211440-35369761.1564174732

 


 

Metsä - Ilmasto - Aika
5-6.4.2017, Helsinki

Hitaasti tapahtuvaa muutosta on mahdollista ymmärtää pitkäjännitteisen työn, yrityksen ja erehdyksen kautta; monitieteisesti ja avarasti maailmaa tarkkaillen ja ajatellen. Metsä-Ilmasto-Aika  antaa puheenvuoron ilmaston, elämän ja ajan tutkailijoille, jotka lähestyvät tutkimusaiheitaan moninaisista näkökulmista käsin. Tapahtuman aiheet eivät ole sidottuja tiettyyn tutkimusalaan, vaan pyrimme tieteiden, taiteiden, ihmisten, puiden ja muiden eliöiden kohtaamisiin ja keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Ohjelman toteuttaa Ilmastopyörre-työryhmä. Ilmastopyörre on hanke, joka pyrkii avaamaan yleisölle Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman tutkimusprosesseja ja konkreettisia toimintatapoja. Haemme uudenlaisia ajattelumalleja, jotka voivat ravistella perinteitä ja sovinnaisia toimintatapoja, mutta jotka samanaikaisesti mahdollistavat uusia kohtaamisia usealla eri tasolla (kokemus-tunteet-tieto).

Esiintyjinä ovat akatemiaprofessori Timo Vesala (HY), taiteilija Agnes Meyer-Brandis (DE), elokuvantekijä Lotta Petronella, historijoitsija Laura Hollsten (Åbo Akademi), emeritusprofessori Ilppo Vuorinen (UTU), äänitaiteilija Lau Nau, taiteilijaryhmä IC-98, emeritusprofessori Yrjö Haila (UTA) ja päivän päätteeksi chef Sami Tallbergin Metsä-cocktail. Työpajojen ohjaajina toimivat metsäntutkijat Kourosh Kabiri ja Janne Korhonen (HY), sekä taiteilija Mari Keski-Korsu. Ohjelman on kuratoinut Ulla Taipale. Tapahtumaa rahoittavat Koneen Säätiö ja Goethe-Institut Finnland.

Tapahtuma toteutetaan kahtena päivänä huhtikuussa;

  • Seminaari keskiviikkona 5. huhtikuuta WHS Teatteri Unionissa (Siltavuorenranta 18, Helsinki)
  • Aktiivinen retkeily- ja tutkailupäivä torstaina 6. huhtikuuta Vuosaaren maastossa, metsissä ja saunassa. (ennakkoilmoittautuminen)

Ohjelma on englanninkielinen!

Ohjelma keskiviikkona 5.4.2017

13:00 Tervetuloa ja johdatus päivän ohjelmaan

MMT Eija Juurola ja kuraattori Ulla Taipale

13:15 Akatemiaprofessori Timo Vesala, Fysiikan laitos, Helsingin yliopisto

Punaisesta kyyneleestä Sinisempään yöhön; mielleyhtymiä ilmastonmuutoksesta ja elokuvista

Timo Vesala esittää lyhyitä näytteitä lukuisista elokuvista ja antaa katsauksen kasvihuonekaasuihin, metsiin, soihin, jokiin, aerosoli-hiukkasiin ja energiaan.

Tauko

14:15 Taiteilija Agnes Meyer-Brandis (DE),

Teehetki puun kanssa

Berliinissä asuva Agnes Meyer-Brandis kertoo performanssi-luennollaan vuosina 2013-14 SMEAR II -asemalla Ilmastopyörre-residenssissä aloittamastaan projektista, joka myöhemmin on jatkunut muilla eurooppalaisilla metsäasemilla. Luento pyörii teekupposen ympärillä ja vie yleisön metsään, pilviin ja välillä leijailevaan aineeseen. Se on matka pienuuden valtakuntaan.

Teetauko 30 min

15:45

Ilmaston- ja mielialan muutos -paneeli,

joka tarkastelee punkkeja muutosten indikaattorina.

Paneeli on matka eri todellisuuksien välillä jossa yhdistyy ääni, kuva ja performanssi. Juontajana toimii elokuvantekijä Lotta Petronella. Muut osallistujat ovat Seilin Saaristomeren tutkimuslaitoksen pitkäaikainen johtaja, professori emeritus Ilppo Vuorinen ja Laura Hollsten, historioitsija Åbo Akademissa. Äänimaisemasta vastaa Lau Nau.

Tauko

17:30

IC-98: Nekropolis

Taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää (IC-98) esittävät vuonna 2016 valmistuneen animaatioelokuvan Nekropolis ja kertovat ajattelustaan teoksen taustalla.

18:30 Yrjö Haila

Pyörre, turbulenssi ja historiallinen mielikuvitus

Yrjö Haila, ympäristöpolitiikan professori emeritus, Tampereen yliopisto.

20:00 Sami Tallbergin Metsä-cocktail WHS Teatteri Unionin baarissa

Ohjelma torstaina 6.4. klo 10-22

Metsä-Ilmasto-Aika -aktiivinen tutkailupäivä metsään ja maastoon
Vuosaari, Uutelan ulkoilualue

Päivän aikana Helsingin yliopiston metsäntutkijat Kourosh Kabiri ja Janne Korhonen havainnollistavat omia tieteellisiä tutkimusmenetelmiään ja päivän päätteeksi taiteilija Mari Keski-Korsu johdattaa vihdontaan Vuosannan rantasaunassa Beat to the Balance -työpajassa. Syömme eväät lounasnuotiolla ja iltapalaa saunalla.

Metsä on jatkuvassa vuorovaikutuksessa ilmakehän kanssa. Metsä ottaa ja metsä antaa. Asiaa voidaan tutkia mittaamalla metsän ja ilmakehän välistä kaasumaisten aineiden vaihtoa. Metsäntutkija Janne Korhosen opastuksella tutustumme miten tätä silmin näkymätöntä ilmiötä voidaan mitata, sekä pohdimme mitä mittaukset meille kertovat ja mitä eivät. Kourosh Kabirin osuudessa tutustutaan tieteelliseen tapaan tutkia puiden vuosikasvua ja niiden runkoihin ja vuosirenkaisiin kätkeytynyttä tietoa. Mari Keski-Korsun työpaja on johdatus yhteyteen puiden kanssa vihdonnan kautta. Tutustumme eri puulajeihin ja niiden vaikutuksiin saunassa.

Maksimi osallistujamäärä 15 henkilöä. Ilmoittautumiset (+lyhyt kuvaus motivaatiostasi osallistua retkelle) Ulla Taipaleelle 17.3. 2017 mennessä ulla at capsula.fi . Ilmoittautumismaksu 20€ (maksutapatiedot tulee ilmoittautumisen yhteydessä).

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Lataa tulostettava ohjelma (PDF) >