Ilmastopyörre-taideohjelman sisällöt kumpuavat Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäntutkimusasemalla ja Ilmakehätieteiden keskuksessa (INAR) tehtävästä monitieteisestä tutkimuksesta ja asemaa ympäröivästä luonnosta.

Hankkeen tavoitteena on herättää kiinnostusta ja parantaa suuren yleisön tietämystä metsien, ilmakehän ja ilmaston välillä tapahtuvasta vuorovaikutuksesta, erityisesti pohjoisten havumetsien vaikutuksesta ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. Näkökulmat ja tutkimus eivät ole sidottuja tiettyihin aloihin tai lajeihin, vaan pyrimme tieteiden, taiteiden, ihmisten, puiden ja muiden eliöiden kohtaamisiin ja keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Kesäkuussa 2023 asemalla avattiin pysyvä, monitaiteinen näyttely nimeltään Periferia - Metsätaiteellinen asema. Näyttelyn teokset liittyvät asemalla tehtävään luonnontieteelliseen huippututkimukseen tai yli 100-vuotiasta metsäasemaa ympäröivään luontoon. Näyttelyssä kävi kesän ja syksyn aikana runsaasti vieraita. Keväällä 2024 näyttely on vierailtavissa keväällä heti, kun lumet ovat sulaneet. Osa teoksista on paikoillaan myös talvella.

Ilmastopyörre-ohjelma hakee ja luo mahdollisuuksia tieteen ja taiteen väliselle vuorovaikutukselle. Pyrimme avaamaan tutkimusprosesseja ja konkreettisia toimintatapoja laajemmalle yleisölle. Taiteellisen työskentelyn kautta haetaan uudenlaisia ajattelumalleja, jotka voivat rikkoa perinteitä ja sovinnaisia toimintatapoja, mutta jotka samanaikaisesti mahdollistavat uusia kohtaamisia usealla eri tasolla (kokemus-tunteet-tieto).

Ilmastopyörre tapahtunutta

Hyytiälän metsäaseman ensimmäiseksi residenssitaiteilijaksi valittiin vuonna 2013 saksalainen taiteilija Agnes Meyer-Brandis, jonka kesällä 2014 johtama Tealemetree-työpaja ja teos Teacup Tools ammentavat SMEAR II -mittausasemalla tehtävästä tutkimuksesta. Agnes työskenteli asemalla residenssitaiteilijana kahtena kesänä, 2013-14. Tämän jälkeen Meyer-Brandis on jatkanut asemalla työskentelyään INARin vierailevana taiteilijana ja tutkijana mm. Siikanevan suolla, jossa hän tarkkailee puiden migraatiota Vaeltava puu -projektissa.

Vuonna 2017 suomalainen IC-98 taiteilijaduo kutsuttiin tekemään tilausteos aseman alueelle. Heidän teoksensa IÄI julkistettiin elokuussa 2020. Se on tehty yhteistyössä kolmen runoilijan, Mikael Bryggerin, Olli-Pekka Tennilän ja Henriikka Tavin kanssa. Teos sijoittuu Hyytiälässä sijaitsevaan 22 ha laajuiseen Kuivajärven luonnonmetsään ja siitä osa on Viikin kampukselle, Metsätieteiden talolla. 

Vuonna 2019 avasimme kansainvälisen residenssitaiteilijahaun ja saimme 170 hakemusta ympäri maailmaa. Irlantilainen kuvataiteilija Siobhan McDonald valittiin jurytyksellä residenssiin, johon hän pääsi työskentelemään vasta maailmanlaajuisen koronapandemian hellitettyä keväällä 2022. 

Band of Weeds -työryhmä: Olli Aarni, Lauri Ainala, Kalle Hamm ja Hermanni Keko aloittivat äänitaiteellisen työskentelyn asemalla syksyllä 2020.  Ääniteos Puiden Itku käyttää materiaalinaan mm. SMEAR II -tutkimusmetsän harvennushakkuiden aikana kerättyä tutkimusdataa ja avataan osana Periferia -näyttelyä kesällä 2023. 

 

Vuonna 2021 saimme Alfred Kordelinin säätiön Suuret Kulttuurihankkeet -apurahan pysyvän ja monitaiteisen taidenäyttelyn toteuttamiseksi Hyytiälän metsäasemalle. Näyttelyn taiteilijat ovat Band of Weeds, Terike Haapoja, IC-98 & työryhmä, Kustaa Saksi, Agnes Meyer-Brandis, Juhani Pallasmaa, Villi Vyöhyke ry. Näyttelyn nimi on Periferia - Metsätaiteellinen asema. Näyttely avattiiin kesäkuussa 2023.

 

 

**

Ilmastopyörteen aloittivat vuonna 2012 Helsingin yliopiston Fysiikan laitos ja Ilmakehän tutkimuslaitos ja Capsula (art-science-nature). Koneen Säätiö rahoitti hanketta vuosina 2013-2018. Vuodesta 2019 lähtien Ilmastopyörre-taideohjelma toimii INAR-keskuksen alaisuudessa. Ulla Taipale työskentelee sen taide&tiede-kuraattorina. 

Lue lisää  

Hyytiälän metsäasema

Monitieteistä metsiin, soihin ja ilmakehään liittyvää tutkimusta.

Lue lisää »

Taiteilijaresidenssi

Metsien ja ilmakehän tutkailuun tähtäävään työskentelyyn.

Lue lisää »

Työpajat

Ilmastopyörre-työpajoissa kohdataan ja tehdään metsässä.

Lue lisää »

Taiteilijoita Hyytiälän asemalla

Taiteellisesta työskentelystä on muodostunut osa metsäaseman arkea.

Lue lisää »

Uutisia

Katsaus Ilmastopyörre-hankkeen tuleviin ja menneisiin tapahtumiin.

Lue lisää »

Media ja julkaisut

Hanke on esillä kansainvälisessä mediassa ja julkaisuissa.

Lue lisää »