Metsä vastaa fragmentti 2.jpg

Vaeltavia ja itkeviä puita, sateenkaaren sävyt suolla, vanhan metsän kätköihin kaiverrettu runo, hitaasti kehittyvä kukkaniitty ja maan hengitys jykevässä kuusikossa. Kokoelma pysyviä teoksia nimekkäiltä nykytaiteen tekijöiltä aloitti uuden aikakauden Helsingin yliopiston metsäasemalla.
 
Taidenäyttely Helsingin yliopiston kenttäasemalla Pirkanmaan Juupajoella avautui yleisölle 21. kesäkuuta, 2023, vuoden pisimpänä ja erittäin lämpimänä päivänä yli sadan avajaisvieraan juhlistaessa tilaisuutta!

 

Periferia - Metsätaiteellinen asema on kokoelma taideteoksia Hyytiälän metsäasemalla, jolla on vahvat perinteet suomalaisessa metsänhoidossa ja tieteellisessä ympäristöntutkimuksessa. Näyttelyn teokset sijaitsevat aseman ympärillä olviin metsiin ja suolle.  Ääni-, ympäristö-, video-, tekstiili- ja käsitetaidetta sisältävän näyttelyn on kuratoinut Ulla Taipale.

Löydät kauden 2023 näyttelyn kartan täältä. Keväällä 2024 julkistamme kolme uutta taideteosta ja Leena Häkkisen toteuttaman Kohtaamisia-podcastin, joka taustoittaa teoksia älypuhelimeen ladattavan SoundWalks-ohjelman kautta. Keväällä 2024 saamme käyttöömme myös näyttelyn visuaalisen ilmeen, oman nettisivuston ja esitteitä. 

Teokset liittyvät asemalla tehtävään luonnontieteelliseen huippututkimukseen tai yli 100-vuotiasta metsäasemaa ympäröivään luontoon. Näyttelyyn osallistuvat äänitaiteilijat Band of Weeds, kuvataiteilija Terike Haapoja, mediataiteilija Agnes Meyer-Brandis, arkkitehti Juhani Pallasmaa, tekstiilitaiteilija Kustaa Saksi, IC-98 ja työryhmä, sekä luonnonsuojeluyhdistys Villi vyöhyke ry. Teokset ovat paikkasidonnaisia, monitaiteellisia ja niitä yhdistää tutkimuksellisuus. Ne on rakennettu maastoon tai ripustettu rakennuksiin pysyvästi. Kustaa Saksin, Agnes Meyer-Brandiksen ja SIobhan McDonaldin teokset  avataan osaksi näyttelyä viimeistään keväällä 2024.  

Näyttelyn päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö, joka myönsi aloitteelle ”Suuret kulttuurihankkeet” -rahoituksen vuonna 2021.
 
Hyytiälän metsäasema sijaitsee karttaluokituksen mukaan keskellä suomalaista maaseutua. Periferinen sijainti mahdollistaa: antaa tilaa, aikaa ja vapautta tutkia, tarkkailla ja syventyä. Luonnon ja taiteen yhdistelmän elämyksellisyyden lisäksi näyttelykokonaisuus luo kokemuksien kautta ymmärrystä siitä missä ja miten ilmastoon ja metsiin liittyvää tutkimusta tehdään. Se auttaa hahmottamaan sekä tieteellisen että taiteellisen työn pitkäjänteistä ja tutkimuksellista luonnetta kulissien takana.
 
Pysyvässä näyttelyssä voi vierailla kesästä 2023 lähtien lumettomaan aikaan. Juhani Pallasmaan ja Kustaa Saksin teos ovat nähtävillä koko vuoden, miksei myös IC-98n teos IÄI Kuivajärven metsässä. 

Tarvitset tukevat kengät, jotka soveltuvat maastossa ja metsäpoluilla kävelyyn. Kesällä hyttyskarkoite voi olla tarpeellinen ja Juhani Pallasmaan teokselle pääsemiseksi tarvitset korkeavartiset kumisaappaat!

 

Työryhmä

Hankkeessa ovat olleet mukana taiteilijoiden ja heidän työryhmiensä lisäksi Hyytiälän metsäaseman johtaja Antti Uotila,  INARin professorit Jaana Bäck (metsien ja ilmakehän vuorovaikutus) ja Timo Vesala (meteorologia), tutkimuskoordinaattorit Anna Lintunen ja Pauliina Schiestl-Aalto (Hyytiälän SMEAR-asemat), kuraattori Ulla Taipale (hankkeen vastuuhenkilö), projektipäällikkö Eija Juurola (Ilmatieteen laitos),  Hyytiälän metsäaseman palvelukoordinaattori Hanna-Mari Uusi-Piuhari, näyttelykoordinaattori Valpuri Talvitie ja lukuisia muita aseman työntekijöitä. Teknistä asiantuntijuutta teosten toteuttamisessa ovat hankkeeseen tuoneet mm. Heikki Laakso, Toivo Pohja ja Jarkko Saarikivi.

Kuva on yksityiskohta Kustaa Saksin kuvakudoksesta "Metsä vastaa". Suurikokoinen teos ripustettiiin Hyytiälän metsäaseman uuteen ruokalaan lokakuussa 2023.