Taiteilijaresidenssi

Hyytiälän metsäasemalla tehtävä tutkimus, tutkimuslaitteistot ja -tulokset tarjoavat monimutkaisen, haastavan, mutta erittäin inspiroivan lähtökohdan myös taiteelliselle tutkimukselle. Näiden mahdollisuuksien hyödyntämiseksi ensimmäinen taiteilijaresidenssi  Ilmastopyörre-konseptin alla toteutettiin metsäasemalla vuonna 2013.

Ilmastopyörre ei tällä hetkellä järjestä avoimia hakuja mutta kannustamme taiteilijoita, jotka haluaisivat työskennellä metsäasemalla, ottamaan yhteyttä taideohjelman kuraattoriin Ulla Taipaleeseen.

Ilmastopyörre-residenssin lähtökohtana on, että taiteilija ja tutkija voivat työskennellä asemalla tasavertaisina.  Tavoitteena on, että samat tutkimusvälineet ja tieto ovat sekä tutkijoiden että taiteilijoiden saatavilla. Aseman mittausasemat ja muu tutkimustoiminta, sekä lähistöllä olevat metsät, suot ja järvi tarjoavat upeat mahdollisuudet pitkäjännitteiseen työskentelyyn. 

Hankkeen aloitti MMT Eija Juurola, joka kutsui mukaan taidekuraattori Ulla Taipaleen. Taipaleella on pitkä kokemus luoda siltoja luonnontieteellisen ja taiteellisen tutkimustyön välille ja kuratoida poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä hankkeita. Taipale on tehnyt yhteistyötä suomalaisten tutkimusasemien kanssa erilaisissa taide- ja kulttuurihankkeissa usean vuoden ajan. Vuonna 2013 ensimmäiseksi residenssitaiteilijaksi valittiin saksalainen, kansainvälisesti menestynyt saksalainen taiteilija Agnes Meyer-Brandis

Ilmastopyörre-residenssi on saanut positiivista palautetta aseman toimijoilta, ja sen on todettu avaavan uusia kysymyksiä ja katalysoivan monialaista ajattelua asemalla toteutettavaan huippututkimukseen.

Vuonna 2017 suomalainen taiteilijaduo IC-98 (Patrik Söderlund and Visa Suonpää) kutsuttiin ideoimaan uutta teosta Hyytiälään. Heidän ja työryhmän (runoilijat Mikael Brygger, Henriikka Tavi ja Olli-Pekka Teinilä, luontokartoittaja Jyrki Lehtinen, perinnerakentaja Kaius Paetau ja kuvataiteilija Andrei Baharev)  teos IÄI julkaistiin Hyytiälän metsäaseman Kuivajärven metsässä ja Viikin kampukselle Metsätieteiden talon yhteyteen elokuussa 2020. 

Syksyllä 2019 avasimme kansainvälisen avoimen haun residenssitaiteilijalle. Hakuun osallistui 170 taiteilijaa ympäri maailmaa ja irlantilainen kuvataiteilija Siobhan McDonald jurytettiiin heidän joukostaan residenssitaiteilijaksi. McDonald työstekenteli metsäasemalla keväällä 2022.

 

Hyytiälän ensimmäinen residenssitaiteilija, Agnes Meyer-Brandis

Agnes Meyer-Brandiksen residenssi Hyytiälässä alkoi elokuussa 2013. Residenssi toteutettiin kahdessa osassa (2013-14)  ja taiteilijan johtama Tealemetree*-työpaja  toteutettiin elokuussa 2014.

Residenssi inspiroi taiteilijaa aloittamaan puihin, metsään ja ilmasto- ja ilmakehätutkimukseen keskittyvän teossarjan, joka perustuu 2013 alkaneeseen ja siitä lähtien jatkuneeseen taiteelliseen tutkimukseen. Tähän mennessä julkaistuja teoksia ovat mm.

Teacup Tools

Tealemetree Station

Forest Green (under the Beatiful Data series)

One Tree ID

Wandering Tree ( in process)

Office for Tree Migration (OTM)

Meyer-Brandiksen teoksille on ominaista monialainen tutkimuksellisuus, joka usein inspiroituu luonnonilmiöistä ja luonnontieteellisestä tutkimuksesta. Hän on tutkinut vesipisaroiden muodostumista painottomuuslennolla (German Space Agency), muuttolentänyt salaperäisten Kuuhanhien seurassa ja suunnitellut pilviä muodostavan laitteiston. Hänen työssään taiteellinen, tieteellinen ja teknologinen tutkimus yhdistyvät usein fantastisiin elementteihin. 

Meyer-Brandiksen työ Hyytiälässä alkoi tutustumalla aseman muihin tutkijoihin. Pystyäkseen tapaamaan ihmisiä metsässä, hän rakensi pöydän, josta muodostui kohtauspiste ja paikka teehetkille Agneksen ja puun kanssa.

invitation02.jpg

Vuonna 2015  Tealemetree-asema  toteutettiin SMEAR II -tutkimusmetsään pysyvänä julkisena taideteoksena, jota dokumentoi reaaliaikainen nettikamera. Kuva-arkisto tallentuu Ilmastopyörre-nettisivulle ja on löydettävissä täältä.

Meyer-Brandiksen taiteellinen työskentely Ilmastopyörre-taideohjelman puitteissa jatkuu Siikanevan suolla, jossa taiteilija tutkii mäntyjen migraatiota. Vaeltava puu -hanke alkoi vuonna 2022. Hankkeessa seurataan puiden vaeltamista suon reunamilta kohti avarampaa tilaa. Hankkeesta voi lukea enemmän Research in Art Education -julkaisussa

 

*Tealemetree


Tea = a traditional beverage made from steeping the processed leaves, buds in water.
Telemetry = The word is derived from Greek roots: tele = remote, and metron = measure.
Tree = There is no universally recognised precise definition of what a tree is, neither botanically nor in common language.)

Pöydän viralliset avajaiset vietettiin SMEAR II- aseman 20-v. juhlallisuuksien aikana elokuussa 2015.

Agnes Meyer-Brandiksen residenssin tuloksena syntyi myös installaatioteos Teacup Tools. Teos sai kunniamaininnan kansainvälisen elektronisen taiteen festivaalin Ars Elektronican Prixars-kilpailun Hybrid Art-sarjassa keväällä 2015. Teos on tähän mennessä esitetty Saksan Berliinissä Tieranatomisches Theaterissa, Ars Electronica-festivaaleilla Itävallan Linzissä, El Centro de Arte Laboralissa Espanjan Gijónissa, Oulun Taidemuseossa Suomessa ja useilla eri mittausasemilla Baselissa, Sveitsissä.