Hyytiälän metsäaseman tutkimus on kiinnostanut nykytaiteilijoita jo ennen varsinaisen residenssitoiminnan alkua.
Moninainen tutkimus, ympäröivä maasto, tutkimusvälineistö ja asemalla vierailevat tutkijattakaavat inspiroivan työilmapiirin keskellä metsää.
Terike Haapoja aloitti vuonna 2007 projektin, jossa hän tutkii hiilen kiertoa ja siihen liittyvää luonnontieteellistä tutkimusta ja ajattelua. Vuoropuhelut tutkijoiden kanssa ja vierailu Hyytiälän metsäasemalle johtivat kahteen taideteokseen nimeltään Inhale-Exhale ja Dialogue, jotka vuonna 2012 esitettiin Venetsian Biennaalissa. Terike Haapoja on myös ollut taiteilijana mukana työryhmässä, joka kehitti hiilipuu.fi-sivuston.
Mari Keski-Korsu valittiin vuonna 2012 osaksi Biotaiteen Seuran ja HENVI – Helsingin yliopiston ympäristötutkimuksen ja -opetuksen yksikön yhteistyöprojektia, jonka puitteissa toteutetut taideteokset esitettiin Prima Materia -näyttelynä Helsingissä. Keski-Korsun Albedo Dreams -projekti on sittemmin jatkunut ympäri Eurooppaa ja sen puitteissa on järjestetty erilaisia työpajoja, interventioita ja näyttelyitä.
Saksalainen mediataiteilija Agnes Meyer-Brandis aloitti työskentelyn Hyytiälän asemalla Ilmastopyörre-residenssissä vuonna 2013. Hän palasi jatkamaan työtää metsäasemalle seuraavana kesänä 2014. Lisätietoja residenssistä ja SMEAR II -tutkimusmetsässä 2015 julkaistuista pysyvästä teoksesta, Tealemetree Station -teoksesta täällä. Taiteilijan uusin hanke, Vaeltava puu -teos tarkastelee männyn migraatiota Siikanevan suolla ja jatkaa yhteistyötä INARin tutkijoiden kanssa. Teoksen toteuttaminen aloitettiin syksyllä 2020 ja se kuuluu teos-sarjaan nimeltään Office for Tree Migration (OTM).
Suomalainen taiteilijaryhmä IC-98, jonka muodostavat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää, toteuttavat vuosina 2018-19 yhdessä runoilijoista koostuvan työryhmän kanssa teoksen Hyytiälään ja Helsinkiin, Viikin kampukselle. Teos sijoittuu Hyytiälän metsäaseman vieressä sijaitsevaan vanhaan, suojeltuun Kuivajärven metsään. Lue teoksesta lisää täältä.
Suomalainen kuvataiteilija Kalle Hamm ja työryhmä Band of Weeds aloittivat puiden äänimaailmaa tutkiskelevan hankkeensa keväällä 2020. Heidän tuleva teoksensa Puiden itku julkaistaan Hyytiälän metsäasemalla pysyvänä äänitaideteoksena syksyllä 2021. Teos hyödyntää Hyytiälän metsäaseman seurantadataa pystyyn jätettyjen puiden stressireaktioista koealueella, jossa tehtiin koejärjestelyyn kuuluva harvennushakkuu. Teoksessa käytetään seurantadataa puiden VOC-partikkelien erittymistä ennen ja jälkeen harvennuksen.
Seuraavista linkeistä voit lukea lisää Hyytiälän metsäasemalla työskennellleistä taiteilijoista: