Taiteilijaresidenssi

Hyytiälän metsäasemalla tehtävä tutkimus, tutkimuslaitteistot ja -tulokset tarjoavat monimutkaisen, haastavan, mutta erittäin inspiroivan lähtökohdan myös taiteelliselle tutkimukselle. Näiden mahdollisuuksien hyödyntämiseksi ensimmäinen taiteilijaresidenssi toteutettiin Ilmastopyörre-konseptin alla metsäasemalla vuonna 2013.

Ilmastopyörre-residenssin lähtökohtana on, että taiteilija ja tutkija voivat työskennellä asemalla tasavertaisina. Työskentely tapahtuu SMEAR II -tutkimusasemalla (SMEAR= Station for Measuring Ecosystem-Athmospheric Relations) Hyytiälässä Pirkanmaalla. Tavoitteena on, että samat tutkimusvälineet ja tieto ovat sekä tutkijoiden että taiteilijoiden saatavilla.

Hankkeen aloitti MMT Eija Juurola, joka kutsui mukaan taidekuraattori Ulla Taipaleen. Taipaleella on vankka kokemus luoda siltoja luonnontieteellisen ja taiteellisen tutkimustyön välille ja kuratoida poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä hankkeita. Taipale on tehnyt yhteistyötä suomalaisten tutkimusasemien kanssa erilaisissa taide- ja kulttuurihankkeissa usean vuoden ajan. Vuonna 2013 ensimmäiseksi residenssitaiteilijaksi valittiin saksalainen, kansainvälisesti menestynyt mediataiteilija Agnes Meyer-Brandis

Ilmastopyörre-residenssi on saanut positiivista palautetta aseman toimijoilta, ja sen on todettu avaavan uusia kysymyksiä ja katalysoivan monialaista ajattelua asemalla toteutettavaan huippututkimukseen.

Vuonna 2017 suomalainen taiteilijaduo IC-98 (Patrik Söderlund and Visa Suonpää) kutsuttiin ehdottamaan uutta teosta Hyytiälään, ja alustavan suunnitelman mukaan ryhmän uusi teos valmistuu syksyllä 2019 sekä Hyytiälän metsäaseman vanhaan "harjoitusmetsään" että Viikin kampukselle Helsinkiin.

Hyytiälän ensimmäinen residenssitaiteilija, Agnes Meyer-Brandis

Agnes Meyer-Brandiksen residenssi Hyytiälässä alkoi elokuussa 2013. Residenssi toteutettiin kahdessa osassa (2013-14)  ja taiteilijan johtama Tealemetree*-työpaja  toteutettiin elokuussa 2014.

Residenssi inspiroi taiteilijaa aloittamaan puihin, metsään ja ilmasto- ja ilmakehätutkimukseen keskittyvän teossarjan, joka perustuu 2013 alkaneeseen ja siitä lähtien jatkuneeseen taiteelliseen tutkimukseen. Tähän mennessä julkaistuja teoksia ovat mm.

Teacup Tools

Tealemetree Station

Forest Green (under the Beatiful Data series)

Meyer-Brandiksen teoksille on ominaista monialainen tutkimuksellisuus, joka usein inspiroituu luonnonilmiöistä ja luonnontieteellisestä tutkimuksesta. Hän on tutkinut vesipisaroiden muodostumista painottomuuslennolla (German Space Agency), muuttolentänyt salaperäisten Kuuhanhien seurassa ja suunnitellut pilviä muodostavan laitteiston. Hänen työssään taiteellinen, tieteellinen ja teknologinen tutkimus yhdistyvät usein fantastisiin elementteihin. 

Meyer-Brandiksen työ Hyytiälässä alkoi tutustumalla aseman muihin tutkijoihin. Pystyäkseen tapaamaan ihmisiä metsässä, hän rakensi pöydän, josta muodostui kohtauspiste ja paikka teehetkille Agneksen ja puun kanssa.

invitation02.jpg

Vuonna 2015  Tealemetree-asema  toteutettiin SMEAR II -tutkimusmetsään pysyvänä julkisena taideteoksena, jota dokumentoi reaaliaikainen nettikamera. Kuva-arkisto tallentuu Ilmastopyörre-nettisivulle ja on löydettävissä täältä.

*Tealemetree


Tea = a traditional beverage made from steeping the processed leaves, buds in water.
Telemetry = The word is derived from Greek roots: tele = remote, and metron = measure.
Tree = There is no universally recognised precise definition of what a tree is, neither botanically nor in common language.)

Pöydän viralliset avajaiset vietettiin SMEAR II- aseman 20-v. juhlallisuuksien aikana elokuussa 2015.

Agnes Meyer-Brandiksen residenssin tuloksena syntyi myös installaatioteos Teacup Tools. Teos sai kunniamaininnan kansainvälisen elektronisen taiteen festivaalin Ars Elektronican Prixars-kilpailun Hybrid Art-sarjassa keväällä 2015. Teos on tähän mennessä esitetty Saksan Berliinissä Tieranatomisches Theaterissa, Ars Electronica-festivaaleilla Itävallan Linzissä, El Centro de Arte Laboralissa Espanjan Gijónissa, Oulun Taidemuseossa Suomessa ja useilla eri mittausasemilla Baselissa, Sveitsissä.

Metsä ja sen tutkimus Suomessa on inspiroinut Agneksen jatkamaan ja laajentamaan puita ja ilmakehää sivuavaa tutkimustaan myös muualla maailmassa. Pääset tutustumaan Globaaliin TeekuppiVerkostoon (Global TeaCup Network, GTN) täällä.

The Global Teacup Network (GTN) calls attention to the investigation of the invisible and borderless air and its aerosols* - tiny particles of organic and anorganic matter, with a major impact on cloud formation, crucial to weather and climate.

Videoinstallaatio Empty Data

Intensiivisen kaksi-osaisen residenssin tuloksena on valmistumassa myös videoteos, jonka työnimenä on Empty Data. Kyseessä on SMEAR II-asemalla Hyytiälässä kuvattu visuaalinen tutkimusprojekti, joka esitetään monikanavaisena videoteoksena. Teos muodostuu kokoelmasta ajatuksia, tarinoita, kuvia, pilviä ja havaintoja. Se liikkuu faktasta ja fiktioon, taiteista ja tieteisiin ja mittaustiedon tuottamiseen Hyytiälän metsäasemalla; se kertoo tarinoita ja esittää mallinnoksia, tuoden esille “näkymättömän” mittaamisen ja analysoinnin runollisia muotoja.

Residenssiä ja Tealemetree-aseman toteuttamista on tukenut Koneen Säätiö.


The Teacup Tools are an array of cybernetic teacups, adapting themselves to the realm of climate related sciences.They appear as a multifunctional tool for the investigation of tiny micro clouds above tea, for communication and for tea drinking. On a mobile phone one can log into the local Teacup Tool Wifi and have a look at realtime curves, written by dancing teacups, listen to Data Tango and get more info on the Global Teacup Network. The sculptures have a nomadic quality. Like parasites they can be found next to aerosol* measurement stations, in parks, on streets, on roofs or in the neighbourhood of research laboratories.

*Aerosol =„solution in air“ (ancient Greek „a-er“ = „air“; latin „solutus“ = „dissolved“).

Rain is falling into the cup.
Litter from the trees is falling into the cup.
A weather station attached to the teacup is measuring.
Data analysis takes place.
Teacups are wandering up and down.
Teacup altitude = instant data visualisation.
Many data are produced.
Tea cloud data calculation is heating the computer, causing the tea water to boil.
Cloud formation, depending on aerosol appearance, tree emissions, rainfall, water temperature etc..
The tiny cloud above the tea is getting investigated.
Data are gathered - boiling again the tea water.

Rain is falling - litter is falling.
Tea water is heated.
Teacups are dancing into the heights.
Wind is coming and cooling - teacups are wandering down.
Calibration time - teacups are wandering into the heights.

An endless circle of raindrops and clouds, air particles, measurements and tea drinking.