Metsä vastaa fragmentti 2.jpg

Vaeltavia ja itkeviä puita, sateenkaaren sävyt suolla, vanhan metsän kätköihin kaiverrettu runo, hitaasti kehittyvä kukkaniitty ja maan hengitys jykevässä kuusikossa. Kokoelma pysyviä teoksia nimekkäiltä nykytaiteen tekijöiltä aloittaa uuden aikakauden Helsingin yliopiston metsäasemalla.
 
Taidenäyttely Helsingin yliopiston kenttäasemalla Pirkanmaan Juupajoella avautuu yleisölle 26. kesäkuuta, 2023.

 

Periferia - Metsätaiteellinen asema on kokoelma taideteoksia Hyytiälän metsäasemalla, jolla on vahvat perinteet suomalaisessa metsänhoidossa ja tieteellisessä ympäristöntutkimuksessa. Ääni-, ympäristö-, video-, tekstiili- ja käsitetaidetta sisältävän näyttelyn on kuratoinut Ulla Taipale.

Löydät näyttelyn kartan täältä.
Näyttely on avoinna 24/7 syyskuun loppuun saakka. Teokset sijaitsevat aseman ympärillä oleviin metsiin ja suolle. Tarvitset tukevat kengät, jotka soveltuvat maastossa ja metsäpoluilla kävelyyn. Hyttyskarkoite voi olla tarpeellinen! 

Teokset liittyvät asemalla tehtävään luonnontieteelliseen huippututkimukseen tai yli 100-vuotiasta metsäasemaa ympäröivään luontoon. Näyttelyyn osallistuvat äänitaiteilijat Band of Weeds, kuvataiteilija Terike Haapoja, mediataiteilija Agnes Meyer-Brandis, arkkitehti Juhani Pallasmaa, tekstiilitaiteilija Kustaa Saksi, IC-98 ja työryhmä, sekä luonnonsuojeluyhdistys Villi vyöhyke ry. Teokset ovat paikkasidonnaisia, monitaiteellisia ja niitä yhdistää tutkimuksellisuus. Ne on rakennettu maastoon tai ripustettu rakennuksiin pysyvästi. Kustaa Saksin ja Agnes Meyer-Brandiksen teokset ripustetaan myöhemmin ja ne avataan osaksi näyttelyä viimeistään keväällä 2024.  Näyttelyn päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö, joka myönsi aloitteelle ”Suuret kulttuurihankkeet” -rahoituksen vuonna 2021.
 
Hyytiälän metsäasema sijaitsee karttaluokituksen mukaan keskellä suomalaista maaseutua. Periferinen sijainti mahdollistaa: antaa tilaa, aikaa ja vapautta tutkia, tarkkailla ja syventyä. Luonnon ja taiteen yhdistelmän elämyksellisyyden lisäksi näyttelykokonaisuus luo kokemuksien kautta ymmärrystä siitä missä ja miten ilmastoon ja metsiin liittyvää tutkimusta tehdään. Se auttaa hahmottamaan sekä tieteellisen että taiteellisen työn pitkäjänteistä ja tutkimuksellista luonnetta kulissien takana.
 
Pysyvässä näyttelyssä voi vierailla lumettomaan aikaan kesästä 2023 lähtien. Syksyllä ja seuraavina vuosina asemalla toteutetaan taide&tiede -aiheisia tapahtumia, joista kerrotaan Ilmastopyörre-taideohjelman some-kanavien kautta.

Hankkeessa ovat olleet mukana taiteilijoiden ja heidän työryhmiensä lisäksi Hyytiälän metsäaseman johtaja Antti Uotila,  INARin professorit Jaana Bäck (metsien ja ilmakehän vuorovaikutus) ja Timo Vesala (meteorologia), tutkimuskoordinaattorit Anna Lintunen ja Pauliina Schiestl-Aalto (Hyytiälän SMEAR-asemat), kuraattori Ulla Taipale (hankkeen vastuuhenkilö), projektipäällikkö Eija Juurola (Ilmatieteen laitos),  Hyytiälän metsäaseman palvelukoordinaattori Hanna-Mari Uusi-Piuhari, näyttelykoordinaattori Valpuri Talvitie ja lukuisia muita aseman työntekijöitä. Teknistä asiantuntijuutta teosten toteuttamisessa ovat hankkeeseen tuoneet mm. Heikki Laakso, Toivo Pohja ja Jarkko Saarikivi.

Kuva on yksityiskohta Kustaa Saksin kuvakudoksesta "Metsä vastaa". Suurikokoinen teos ripustetaan Hyytiälän metsäaseman uuteen ruokalaan heti rakennuksen valmistuttua, todennäköisesti lokakuussa 2023.