Juhani Pallasmaa
SATEEN JÄLKEEN
2021-23

Maalatut teräsputket

Sateen jälkeen_Juhani Pallasmaa_2023_kuva Ulla Taipale_xs.jpg

 Juhani Pallasmaa on tunnustettu suomalainen arkkitehti, jonka kansainväliseen uraan mahtuu merkittäviä rakennuksia, mutta sen lisäksi myös mittava määrä filosofiaa, arkkitehtuuria ja taidetta yhdistäviä kirjoja, esseitä, sekä luentovierailuja ympäri maailmaa. Hän on toiminut myös Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin professorina ja Suomen Rakennustaiteen museon johtajana.
 
Sain vuoden 2021 keväällä kutsun suunnitella teoksen Korkeakoskella sijaitsevalle Hyytiälän metsäsemalle toteutettavaan taidenäyttelyyn.  Ensimmäinen ajatukseni oli tehdä teos vuorovaikutuksessa metsän tilan, rytmin, mittakaavan, värien ja valon kanssa - siis rakentaa eräänlainen esteettinen tai runollinen koe, metsäaseman tieteellisten kokeiden rinnalle. Mielessäni oli maisemaan tehty värillinen piirustus.

pallasmaa _skitsit 3_2022_xs.jpg
 
Pallasmaa kävi Hyytiälän metsäasemalla usean kerran ja löydettyään sopivan paikan teokselleen sen geometrinen muoto alkoi täsmentyä dialogissa suometsän luonnonmuotojen kanssa. Vesi on vahvasti läsnä teokselle valitussa paikassa, jossa Pehkusuo ja Kuivajärvi kurottuvat toisiaan kohden.
 
Maaperän vetisyys, avoimen taivaan alati muuttuva valoisuus ja suolle viivamaisesti piirtyvät spektrin värejä toistavat sauvat toteuttavat suunnitellun vaikutelman arkkitehdin ajattelemasta maisemateoksesta. Pallasmaan käsin piirtämä luonnos on teoksen lähtökohta, joka on täsmentynyt parin vuoden ajalle rytmittyneiden vierailujen aikana.
 
12-osainen ympyrä tekee kuviosta ajanmittauslaitteen, kellotaulun, kompassin ja vuoden kuukausijaon. Ihmisen rakennelmien tehtävänä on läpi historian ollut välittää suhdettamme tilaan ja aikaan. Arkkitehtuurin mielellisenä tavoitteena on käytännöllisten tehtäviensä lisäksi välittää suhdettamme maailmaan myös runollisella tasolla. Teoksen 12-jakoinen ympyräkuvio saattaa tuoda mieleen eri kulttuurien moninaiset kalenterirakennelmat ja kivikehät, kuten Stonehengen 6000 vuotta vanhan kiviympyrän. Ympyräkuvion 12 maalattua tankoa muodostavat väriympyrän, jonka värit toistavat sateenkaaren värit; ympyräkehä spektriväreineen on eräänlainen ympyrämuotoon taivutettu sateenkaari, täsmentää Juhani Pallasmaa.

 

Teoksen pystytys suolle: Hannu Ruokkee, avustaja: Seppo Lakua
Logistiikka: Jarkko Saarimäki
Teräsputket: BE-Group Oy
Teräsputkien maalaustyö: Haapanen Oy
 
 
Kiitos:
Antti Uotila