Agnes Meyer-Brandis
OFFICE FOR TREE MIGRATION
2021->
 

Videoinstallaatio hirsimökissä 

Huom! Teos avataan osana näyttelyä vasta keväällä 2024! 

Bildschirmfoto 2022-09-30 um 21.52.45_OTM©Agnes_Meyer-Brandis-VGBildkunst_small.png

Agnes Meyer-Brandis aloitti työskentelyn Hyytiälän metsäasemalla Ilmastopyörteen taiteilijaresidenssissä kesällä 2012. Ensimmäinen residenssijakso jäi lyhyeksi ja taiteilija palasi seuraavana kesänä jatkamaan omaa taiteellista tutkimustaan SMEAR II -asemalla.
Metsät, puut ja ilmakehä ovat tästä lähtien olleet keskiössä hänen työssään, jonka tuloksia on esitetty näyttelyissä ympäri maailmaa.
 
Alun perin metsäaseman talonmiehen kodiksi rakennettu pieni punainen hirsimökki on Hyytiälässä Agnes Meyer-Brandiksen ”Puiden migraatio-toimisto” (Office for Tree Migration), josta käsin on mahdollista seurata puiden vaeltamista eri puolilla maailmaa.Tänä kesänä taiteilija on tutkimusmatkalla muualla ja toimisto avataan yleisölle vasta keväällä 2024.
 
Puut ovat kiinnittyneet maahan juurillaan. On kuitenkin pystytty tieteellisesti osoittamaan, että selviytyäkseen ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksissa elinympäristössään, myös puut vaeltavat ja liikkuvat paikaltaan.
 
Puiden liikkuminen on erittäin hidasta. Ne saavat tietoa ympäröivän luonnon tapahtumista oman kommunikaatiojärjestelmänsä välityksellä, pääasiassa ilmakehästä ja maassa olevien mykorritsaverkostojen kautta biokemiallisesti.
 
Puiden elämään vaikuttavat saatavilla olevat vesi, ravinteet ja muut biologiset tekijät (Kokkonen ym., 2019). Puut eivät lähde liikkeelle spontaanin idean tai seikkailunhalun takia. Niiden matkailu on paljon hitaampaa kuin ihmisten harjoittama, ja sitä ohjaavat muunlaiset intressit.

siika-series_web.jpg
 
Puiden migraatio -toimiston läheisin tarkkailupiste on Ruovedellä, Siikanevan suolla. Siellä sijaitsee myös Helsingin yliopiston INARin SMEAR II -mittausasema, joka on tärkeä soiden ja ilmakehän vuorovaikutuksen tutkimuspaikka. Agnes Meyer-Brandis on asentanut suolle omia mittaus- ja kuvauslaitteitaan, joilla seurataan suolla kasvavien mäntyjen mahdollista liikehdintää. Välillä toimisto myös auttaa puita vaeltamaan.
 
Teos havainnollistaa ja auttaa ymmärtämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia ekosysteemeihin, joita pidetään "luonnostaan" muuttumattomina.

Voit myös varata ajan teehetkeen puun kanssa, se onnistuu tämän nettisivun kautta!

 

 

Lisätietoja:

www.blubblubb.net/otm/

Agnes Meyer-Brandis kotisivu:

www.ffur.de 

Kiitos:

Toivo Pohja ja Heikki Laakso
Kumpulan IT-tuki / Mikko Haaramo ja Keskuskampus IT-tuki / Kari Pouttu sekä Jonne Viljanen

Antti Uotila
 
Kuva: Office for Tree Migration (OTM) Hyytiälä, FI“, a project by Agnes Meyer-Brandis, 2021-ongoing
foto © Agnes Meyer-Brandis, VG-Bildkunst, 2023