Tapahtumat

Metsä - Ilmasto - Aika
5-6.4.2017, Helsinki

Hitaasti tapahtuvaa muutosta on mahdollista ymmärtää pitkäjännitteisen työn, yrityksen ja erehdyksen kautta; monitieteisesti ja avarasti maailmaa tarkkaillen ja ajatellen. Metsä-Ilmasto-Aika  antaa puheenvuoron ilmaston, elämän ja ajan tutkailijoille, jotka lähestyvät tutkimusaiheitaan moninaisista näkökulmista käsin. Tapahtuman aiheet eivät ole sidottuja tiettyyn tutkimusalaan, vaan pyrimme tieteiden, taiteiden, ihmisten, puiden ja muiden eliöiden kohtaamisiin ja keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Ohjelman toteuttaa Ilmastopyörre-työryhmä. Ilmastopyörre on hanke, joka pyrkii avaamaan yleisölle Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman tutkimusprosesseja ja konkreettisia toimintatapoja. Haemme uudenlaisia ajattelumalleja, jotka voivat ravistella perinteitä ja sovinnaisia toimintatapoja, mutta jotka samanaikaisesti mahdollistavat uusia kohtaamisia usealla eri tasolla (kokemus-tunteet-tieto).

Esiintyjinä ovat akatemiaprofessori Timo Vesala (HY), taiteilija Agnes Meyer-Brandis (DE), elokuvantekijä Lotta Petronella, historijoitsija Laura Hollsten (Åbo Akademi), emeritusprofessori Ilppo Vuorinen (UTU), äänitaiteilija Lau Nau, taiteilijaryhmä IC-98, emeritusprofessori Yrjö Haila (UTA) ja päivän päätteeksi chef Sami Tallbergin Metsä-cocktail. Työpajojen ohjaajina toimivat metsäntutkijat Kourosh Kabiri ja Janne Korhonen (HY), sekä taiteilija Mari Keski-Korsu. Ohjelman on kuratoinut Ulla Taipale. Tapahtumaa rahoittavat Koneen Säätiö ja Goethe-Institut Finnland.

Tapahtuma toteutetaan kahtena päivänä huhtikuussa;

  • Seminaari keskiviikkona 5. huhtikuuta WHS Teatteri Unionissa (Siltavuorenranta 18, Helsinki)
  • Aktiivinen retkeily- ja tutkailupäivä torstaina 6. huhtikuuta Vuosaaren maastossa, metsissä ja saunassa. (ennakkoilmoittautuminen)

Ohjelma on englanninkielinen!

Ohjelma keskiviikkona 5.4.2017

13:00 Tervetuloa ja johdatus päivän ohjelmaan

MMT Eija Juurola ja kuraattori Ulla Taipale

13:15 Akatemiaprofessori Timo Vesala, Fysiikan laitos, Helsingin yliopisto

Punaisesta kyyneleestä Sinisempään yöhön; mielleyhtymiä ilmastonmuutoksesta ja elokuvista

Timo Vesala esittää lyhyitä näytteitä lukuisista elokuvista ja antaa katsauksen kasvihuonekaasuihin, metsiin, soihin, jokiin, aerosoli-hiukkasiin ja energiaan.

Tauko

14:15 Taiteilija Agnes Meyer-Brandis (DE),

Teehetki puun kanssa

Berliinissä asuva Agnes Meyer-Brandis kertoo performanssi-luennollaan vuosina 2013-14 SMEAR II -asemalla Ilmastopyörre-residenssissä aloittamastaan projektista, joka myöhemmin on jatkunut muilla eurooppalaisilla metsäasemilla. Luento pyörii teekupposen ympärillä ja vie yleisön metsään, pilviin ja välillä leijailevaan aineeseen. Se on matka pienuuden valtakuntaan.

Teetauko 30 min

15:45

Ilmaston- ja mielialan muutos -paneeli,

joka tarkastelee punkkeja muutosten indikaattorina.

Paneeli on matka eri todellisuuksien välillä jossa yhdistyy ääni, kuva ja performanssi. Juontajana toimii elokuvantekijä Lotta Petronella. Muut osallistujat ovat Seilin Saaristomeren tutkimuslaitoksen pitkäaikainen johtaja, professori emeritus Ilppo Vuorinen ja Laura Hollsten, historioitsija Åbo Akademissa. Äänimaisemasta vastaa Lau Nau.

Tauko

17:30

IC-98: Nekropolis

Taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää (IC-98) esittävät vuonna 2016 valmistuneen animaatioelokuvan Nekropolis ja kertovat ajattelustaan teoksen taustalla.

18:30 Yrjö Haila

Pyörre, turbulenssi ja historiallinen mielikuvitus

Yrjö Haila, ympäristöpolitiikan professori emeritus, Tampereen yliopisto.

20:00 Sami Tallbergin Metsä-cocktail WHS Teatteri Unionin baarissa

Ohjelma torstaina 6.4. klo 10-22

Metsä-Ilmasto-Aika -aktiivinen tutkailupäivä metsään ja maastoon
Vuosaari, Uutelan ulkoilualue

Päivän aikana Helsingin yliopiston metsäntutkijat Kourosh Kabiri ja Janne Korhonen havainnollistavat omia tieteellisiä tutkimusmenetelmiään ja päivän päätteeksi taiteilija Mari Keski-Korsu johdattaa vihdontaan Vuosannan rantasaunassa Beat to the Balance -työpajassa. Syömme eväät lounasnuotiolla ja iltapalaa saunalla.

Metsä on jatkuvassa vuorovaikutuksessa ilmakehän kanssa. Metsä ottaa ja metsä antaa. Asiaa voidaan tutkia mittaamalla metsän ja ilmakehän välistä kaasumaisten aineiden vaihtoa. Metsäntutkija Janne Korhosen opastuksella tutustumme miten tätä silmin näkymätöntä ilmiötä voidaan mitata, sekä pohdimme mitä mittaukset meille kertovat ja mitä eivät. Kourosh Kabirin osuudessa tutustutaan tieteelliseen tapaan tutkia puiden vuosikasvua ja niiden runkoihin ja vuosirenkaisiin kätkeytynyttä tietoa. Mari Keski-Korsun työpaja on johdatus yhteyteen puiden kanssa vihdonnan kautta. Tutustumme eri puulajeihin ja niiden vaikutuksiin saunassa.

Maksimi osallistujamäärä 15 henkilöä. Ilmoittautumiset (+lyhyt kuvaus motivaatiostasi osallistua retkelle) Ulla Taipaleelle 17.3. 2017 mennessä ulla at capsula.fi . Ilmoittautumismaksu 20€ (maksutapatiedot tulee ilmoittautumisen yhteydessä).

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Lataa tulostettava ohjelma (PDF) >